Cake eten voor het goede doel

wo, 10/05/2017 to zo, 14/05/2017

Cake eten voor het goede doel

Fair Trade Belgium heeft een uitdaging naar ons hart op poten gezet. Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Fair Trade (op 13 mei) wil de NGO dat zoveel mogelijk mensen genieten van een Fairtrade cake break.

Bekende taart- en cakewinkels, zoals Taartenateljee (Brugge), Madam Bakster (Gent), Patisserie ZUUT (Leuven), BAKED (Antwerpen), Tarte Tatin (Hasselt) doen mee met de actie. Smartmat bezorgt zelfs een Fairtrade Cake Box bij je thuis. Toch gaat niets boven een kopje Fair Trade koffie of thee met een stuk bananencake met chocolade die je zelf bakte.

Forgiving Banana Cake

Een recept van Nigella Lawson, aangepast naar eigen Fairtrade smaak

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 175 g ruwe Fairtrade rietsuiker
  • een snuifje zout
  • 2 bio-eieren
  • geraspte schil van 1 citroen
  • sap van een halve citroen
  • een scheutje rum
  • 4 geplette Fairtrade bananen
  • een handvol walnoten, in stukjes verbrokkeld
  • 300 g bloem
  • 2 ½ theelepel bakpoeder
  • 100 g pure Fairtrade chocolade, in stukjes
  • 50 g kokospoeder

Bereiding

Mix alles stap voor stap door elkaar in een grote kom. Dit kan met een mixer/blender, maar als je niet vies bent van een klevende smurrie, steek je gewoon de handen uit de (opgestroopte) mouwen en kneden maar! Mix het mengsel zeker niet te plat, want het zijn juist de achterblijvende brokjes chocola en noot die zo heerlijk hartig smaken!

Vet een cakevorm in, giet het deeg erin en zet gedurende 75 minuten in de oven op 180°C. Dit kan ook langer duren, dus controleer af en toe eens met een breinaald, groot mes of satéstokje of het al klaar is.

Wanneer er niets meer (behalve gesmolten chocolade) aan de breinaald blijft plakken, haal je de cake uit de oven en laat hem even afkoelen op een rooster.

Snijd aan en geniet van de overheerlijke forgiving Faitrade cake!

Meer recepten vind je op www.fairtradechallenge.org